perjantai 14. marraskuuta 2014

Kesävaara

LA on valtavan laaja kaupunki, joka koostuu lukuisista pienemmistä kaupungeista. Vaikka koko paketti sijaitsee vuorien rajaamassa kattilassa, ovat välimatkat pitkähköjä. Ja hitaita; matka Hollywoodista Santa Monicaan on n. 12 mailia. Eilen aaamulla siihen tuhraantui 1,5 tuntia, vaikka reitti kulki po. moottoriteitä pitkin! Miettikääpä sitä! Kajaanista Kontiomälle 1,5 tuntia! Oliko muuten tänä aamuna uudella sillalla "ruuhkaa"?

Matkan varrella kukkkuloilla nokkii maanalaisia öljyvaroja lukuisia öljypumppuja. Jostain syystä tuli mieleen Talvivaara. Sielläkin yritettiin rikastua kaivamalla maan aarteita esille. Tapasin Pekka Perän ensimmäisen koeliuotuskasan päällä vuonna kivi ja kirves. Muistaakseni ainoa rakennelma, joka tuolloin oli pystyssä, oli tilapäinen näkötorni, josta PP esitteli silmänkantamattomiin hakattua aukiota.  "Yksinkertaisen miehen yksinkertaista hommaa", totesi Perä liuotusmenetelmästä. "Ihan sama, kun kompostia pitäisi."

Jo tuolloin kansa oli jakautunut tiukasti fifti-siksti. Osa vastusti kaivosta raivoisasti, osa näki nikkelissä Kalifornian öljyn ja kullan veroisen tulevaisuuden näkymän. Ensimmäiset sanoivat, että osakkeita ei kannata ostaa, homma menee nurin. Oikeassa olivat ja nyt taitaa olla tilanne se, että kohta hekin ovat TV:n osakkaita niinkuin kaikki me muutkin veronmaksajat. Kaliforniaan rynnättiin öljyn ja kullan perässä hevosilla, aaseilla, muuleilla ja jopa härillä. Tämä onnistui, porukkaa on nyt niinkuin Pielaveden kirkossa, jossa pappikin saarnasi aikoinaan polvillaan. Luulisi, että jos Talvivaaran homma oikeasti toimisi, haaskalla ravaisi nyt ainakin kiinalaisia, kanadalaisia ja etenkin venäläisiä vuori-inssejä Suurten voittojen toivossa. Mutta onko vieläkään näkynyt?

Elävä kuva toi ja tuo lisää porukkaa aurinkoiseen osavaltioon. Käynti Universal Studioilla on unohtumaton! Olisikohan studioista apua Talvivaaran ongelmiin? Näimme miten vedet jakautuvat kahtia, että lammen poikki voi ajaa autolla! Tai miten tulva syöksyy (hallitusti!) meksikolaiseen kylään ja samalla automme viereen. Käypäsiä temppuja myös TV:ssa? Heikonnäköinen silta huojuu ja rutisee junamme alla. 
5D-elokuvassa King Kong ja Jurassic Parkin hahmot hyökkäävät vaunumme kimppuun siihen malliin, että alkaa jo nitrot olla tarpeen. Lopulta putoamme rotkoon. Selviämme, mutta seuraavassa etapissa hyökkääkin oikea Tappajahai! 
Samannimiseen elokuvaan perustuva Waterworld stunt-show tarjoaa sellaisen elämyksen, että ei paremmasta väliä. Pommit paukkuvat, taistelllaan ja ammutaan. Räjähdyksiä, tulta ja erilaisia laitteita ihan nokan alla. Ei onnistu edes Duudsoneilta. Lopulta kokonainen lentokone lentää pikku lammikkoon ja pysähtyy etummaisten katsojien jalkojen juureen. 

Matelu Walk of Famea pitkin päättää päivän. 
-Hello Sir, oliko mukava päivä Sir, kysyy hotellin Parking Manger, joka on tänäänkin jo kolmattatoista tuntia pienen yrityksensä (avainkaappi, tuoli ja aurinkovarjo, ei kiinteistökuluja) tiskin takana.

Sir! Huomenna on taas tipin paikka. Sitten mennäänkin pohjoiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti