torstai 13. marraskuuta 2014

Palvelua

Kirjoittelin aiemmin itsepalvelun kirouksista. Aikaero herätti paikallista aikaa klo kolme, joten aihetta voi nyt päivittää.

Amerikan maassa itsepalvelusta ei ole tietoakaan. Joka paikkaan löytyy työntekijä tai useampi palvelemaan asiakkaita. Lentokentällä avuliaita aatuja istuu siellä täällä. Shuttle vie autovuokraamoon. Autovuokraamossa on ainakin kymmenen työntekijää tiskin takana ja muutama pihalla. Vuokrasopimuksen tekemisen jälkeen voi kentältä valita valikoimasta haluamansa auton, avaimet on jo sisällä ja eikun ajelemaan. Kaikki sujuu kuin rasvattu. (Jopa maahantulomudollisudet oli tällä kertaa viilattu huippukuntoon)

Hotellissa autoa ei tarvitse parkkeerata itse. Sen tekee parkkipaikan valvoja, Jeep Patriot häviää maan umeniin ja tilalle annetaan pelkkä paperilappu! (15 dollaria yö, n. 12 euroa). Kun tarvitset ajokkiasi, sama veikkonen hakee sen oven eteen. Tippiä pitää muistaa antaa!

Piipahdus hollywoodilaisessa marketissa; Työntekijöitä on enemmän kuin asiakkaita. Keski-ikäisiä miehiä on paljon työntekijöiden joukossa kasaamassa tavaraa hyllyihin, joissa ei koloja näykään! Ensimmäinen vastaantuleva kysyy kohteliaasti voisiko auttaa tavaroiden keräämisessä. Thank You sir, but jospa tästä selvittäisiin, itse itseään palvelemaan tottuneet. Hevi-osastolla hedelmistä ja vihanneksista on rakennettu taidokkaita pyramideja ja porkkanat on ristiin-rastiin menetelmällä kasattu oikein komeaan kuutioon. Kassalla avustaja pakkaa tavarat saman tien kasseihin.

Ihmettelen miten meillä ei Suomessa ole varaa maksaa palkkaa työntekijöille, mutta on varaa makuuttaa aikuisia koulutettuja ihmisiä kotona! No kyllähän minäkin sen verran ymmärrän, että ei mahda suomalainen liikahtaa täkäläisellä n. neljän taalan minimituntipalkalla. Se vastaa n. 3,2 euroa!

Tässä maassa taitaa olla pakko ottaa työtä vastaan. Vaihtoehtona lienee kerjääminen ja öiden viettäminen tuossa Tyynenmeren rannalla. Sekin toki onnistuu; paita kastui eilisellä kauppareissulla, lämmintä oli mukavat reilut parikymmentä astetta ja Hollywoodin aikanaan perustanut taivaallinen kuvausvalo antoi armonsa loistaa.

Äkkiä sitä kesään näköjään tottuu...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti