perjantai 28. marraskuuta 2014

Teemua tapaamassa

Hiltonin hillitty atmösphääri vaihtuu San Diegon moottoriteiden melskeeseen. On Black Friday. Päivä on se, jolloin ameriikan joulukausi avautuu ja kaupoissa annetaan oikein kunnon alennuksia. Doorbreaker on termi, jonka suomalainen vastine on sisäänheittotuote. 50 tuuman tauluteevee 199 dollarilla innostaa ostavaa kansaa, jotkut jonottavat sitä koko kiitospäivän ja yön, siihen asti, kun kaupat aamuyöllä avautuvat. Muutamat kaupat avaavat jopa kiitospäivän iltana. Mietipä, että jouluale alkaisi meillä jouluaattoiltana! Black Friday on muuten saanut nimensä kun tänään kauppiaat uskovat, että lopulta firman tase kääntyy punaiselta mustalle, eli plussalle. Tämä kansa elää luotolla, autoista saisi hyviä tarjouksia ja tuhansien kylkiäiset päälle. Yhdessäkään automainoksessa ei kerrota auton käteishintaa, vain kuukausierän suuruus, "only"...

Kaikilla Black Friday ei mene ihan putkeen; televisiossa raportoidaan, että useita tavallisia tossunpohjan kuluttajia on jouduttu pidättämään heidän tapellessaan tuotteista kaupan jonossa. Ei ole kaksista sekään, joutua putkaan pitkän jonottamisen jälkeen. Milloin saamme kotosuomeen tämän reippaan kaupankäynnin tavan?

Ajellaan kohti Laguna Beachia, joka on kotimme parin viimeisen matkapäivän ajan. Saavumme sujuvasti Selanne Steak Tavernin eteen. Paikka on kiinni, avoinna vain klo 17-, eikä edes joka päivä. Tyylikäs ravintola rantakadun varrella. Ehkä kuitenkin liian kallis ja vaativa paikka meidän kuteillemme. "Nice place", toteaa ohikulkija, kun kuvaamme ravintolaa. Vaimo ostaa sticky bunin ja kahveet viereisestä leipomosta. Tähyilemme Teemua. Ei näy miestä nyt.

Käppäillään rantakatua eestaas. Pizzerian omistajalla on kuulemma suomalainen vaimo, Woipioita nimeltään. Lähetämme terviisiä. Kaikki rantakaduthan ne maailmassa on samanlaisia, ei niin uutta. Ostanpa kuitenkin tyylikkään kesähatun kaljun peitoksi. Hyvä kauppa, erinomainen palvelu. 38 taalaa. Plus tax! Täällä jokaiseen hintaan tulee kassalla vero päälle, se pitää huomioida. Ja Kaliforniassa osataan vielä periä turistitaxikin, pari dollaria per ostos. Kaiken saisi varmaan takaisin lentokentällä ahkeran paperisodan jälkeen? Ei jaksa.

Pikkuhiljaa ajellaan majapaikkaan, Laguna Beach Cliffs Inn. Oikein mukava majoitus ja erinomainen palvelu. Autokin saa sijansa oikein katon alla. Illalla tiirailen omalta parvekkeelta; Laguna Beachin asukkaiden valot kiiltävät vuorella, oikealla kuohuu meri. Lämpöä on vielä illalla parikymmentä astetta, tarkenee...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti