torstai 27. marraskuuta 2014

Voi harmi, Armi

Päivä alkoi reippaalla ajelulla aavikon halki. Nyt aavikko muistuttikin Saharaa, hiekkadyynejä, niiden välissä asuntovaunualueita ja hiekkakirppuja (autoja, joilla ajetaan dyyneillä). Normaalia lomahommaa, onhan kiitospäivä.

Kiitospäivä on vuoden suurin juhla Yhdysvalloissa. Ja sen huomaa, liikenne hiljenee ja virastot, koulut ja monet kaupatkin ovat kiinni. Ihmiset nauttivat läheistensä kanssa kalkkunapäivällisen ja kiittävät kaikesta hyvästä mitä heillä on. Ja sitähän näköjään on, paitsi sillä vanhuksella, joka ihan vieressämme kaivoi roskiksesta vajaaksi jätetyn juomamukin ja ryyppäsi sen tyhjäksi. Telkussa esitellään tuhansia kalkkunan valmistamiseen liittyviä vinkkejä, ihan niinkuin meillä kinkun kanssa joulun alla tehdään.

Noustaan vuoren yli (4400 jalkaa korkeutta). Matkalla on kaksi rajatarkistusta! Olemme ihan Meksikon rajalla. Sieltä tulee joka yö pakolaisten virta. Ihmisten, joita ilman tämän maan talous lakkaisi pyörimästä. Toinen piste ilmoittaa ottaneensa kiinni yli 500 laitonta siirtolaista, yli 600 rikollista ja takavarikoineensa yli 3000 kiloa huumeita. Ihan tehokasta toimintaa. Meikäläisen turpavärkki kelpaa sellaisenaan, "Happy thanksgiving, sir", ja matka jatkuu.

Heti kun saavumme Kaliforniaan maisema muuttuu, puut ja metsät nousevat pääosaan, on paljon hedelmällisempää kuin Arizonassa. Ei ihme, että täällä pärjätään, Kalifornia on maailman 8. suuron talous. Minusta koko osavaltio on ehkä parasta mitä maa päällään kantaa, edellyttäen, että luottokortilla on on katetta...

La Jolla, Kalifornia. Pikkukaupunki San Diegon kyljessä. Täällä asuu Armi Kuusela, muinainen superjulkkiksemme. Tähyämme tavaratalon pysäköintipaikalla Armia pitkään. Ei näy. Siirrymme rantakaduille, ei Armia. Lainelautailijoita, harppuunakalastajia ja muuten vain joutilaita nauttii kuuman iltapäivän pilvettömästä auringonpaisteesta. Voi harmi, Armi, kuinka olisimme halunneet sanoa terveiset kotiseudulta. Armihan on Muhoksen tyttölöitä, joka nuoremmalle sukupolvelle tiedoksi.

Aina niin avulias Trivago arpoi majapaikaksi Hilton La Jolla Torrey Pinesin. Ehdottomasti kelvollinen majapaikka kaikilla lisävarusteilla. Ja mikä auringonlasku Tyynenmeren taakse! Kohta se kotimaassa nousee...ai niin eipä taidakaan? Ainoa, joka jää hieman kaivelemaan on, että ei saatu turkeydinneriä tänään.

Hilton kustansi muuten 71 euroa yö, ja kun vertaa toissayön Motel kuutoseen, on ero merkittävä. Vastaanotossa olen taas Sir! Kyllä se niin hivelee. Siteeraisin rouva Hyacinth Bückeeta sanomalla, että olemme meidän tasoisten ihmisten paikassa. Viimemainittu kannattaa ottaa melkoisena hüümöripläjäyksenä.

Suomessa näyttää huomenna (siellä jo tänään) olevan "Älä osta mitään"-päivä. Täällä taas on huomenna Black Friday. Ihan päinvastainen "Osta kaikki mitä irti saat" ja säästä! Siitä se riemu vasta repijää...mutta se on huomenna se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti