keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Yumankauta juu nääs päivää!

Motel 6 -ketju ei ole hyvä valinta. Aamupalalla leivälle ei ollut muuta päällistä kun ylähuuli. Ei voita, ei munia. Kahvia sentään. Pikku pilis Tucsonissa, Botnical Garden ja downtown. Rähäjäinen ja laaja kaupunki, jossa kuitenkin lähialueineen n. miljoona asukasta. Eipä häntä uskoisi. Matkat on pitkiä, viisi mailia keskustaan ei ole matka eikä mikään.

Suunnaksi Yuma. Kuvitteleppa, että lähdet Helsingistä Kajaaniin autolla. Koko matka olisi autiomaata, jossa kasvaa korkeita kaktuksia ja pensaantuppaita. Pölyä, hiekkaa, kuumaa. Vuoria taustalla. Ensimmäiset 50 mailia 3-4 kaistaa viivasuoraa tietä, jossa porukalla painetaan 130 kmh, rekat kanssa. Ramasee. Sitten junction (risteysalue), jossa saa valita lähteekö hän itään, länteen, pohjoiseen vai etelään. "Go West yong man", sanoi jo ammoinen presidentti. Siispä west! Tie muuttuu kaksikaistaiseksi, mutta vauhti ei ainakaan vähene. Porukkaa alkaa lappautua kohti huomenna alkavaa lomaa ja kalkkunapäivää. Autojen perässä kaikenlaista kulkinetta ja pitkän viikonlopun lomalla tarvittavaa muuta roinaa. Matkalaukkuja ja vessapaperirullia pickuppien lavoilla. Eilen jo oli ennakkkoon ammuteevessä perheitä, joiden kiitospäivänä aterialla kiskomaa kalorimäärää per hlö laskettiin. Nuori tyttö oli tempaissut yhdellä istumalla 3290 kcal. Voitti perheen kisan.

Yumaan tullaan lopulta. Ollaan ihan Meksikon rajalla, espanja on yleisempi kieli. Bensa halpenee edelleen, 253 senttiä gallona. Laskekaapa itse! Asuntoauton omistaja laskee satoja litroja tankkiin. Valtava kauppakeskus hotelin vieressä, toisella puolella katua. Ajellaan sinne ja tänne ja käydään kaupoissa. Halpakaupasta haetaan vielä elintarvikkeita. Hampton Inn on loistava ketju, suosittelen. Tämähän se tuli eilen trivagosta varattua. Buukkaus sujuu kuin rasvattu, ei muuta kun tavarat kärryyn ja inessiiviin.

Huoneessa katsotaan kauppalaskua. Taisi tulla veden hinta havaittua kaupassa väärin; katsottiin, että onpa halpaa Eviania(!). Ei ollut, 6x0,5 l maksoi 27,99 dollaria. Samassa kaupassa 1,75 litraa tiukkaa vodkaa maksaisi 10 dollaria. Mitäpä maksaa Tallinnassa? Ostinko? No en sano...

Navikaattori haluaa mennä takaisin kauppakeskukseen, joka on tien toisella puolella. Tie on nelikaistainen katu suuntaansa ja vieressä risteää vielä leveämpi paana. Ei pääse emäntä kävellen ollenkaan parinsadan metrin päähän. Ei ole jalkakäytäviä, ei suojateitä ja kerjäläisiä vielä pientareella pelokkeena. Kaikkialle mennään autolla, mutta ei nyt. Muuten: Eipä tarvi tässä maassa vuosikausia soteuudistusta pohtia. Sossun täti kirjoittaa tussilla pahvilappuun "Anything helps" ja käskee mennä kyltin kanssa ruuhkaiseen valoristeykseen käppäilemään.

Minun kyltissäni lukee: "God, guns and guts made America Free! Keep it that way!" Tuliainen, itselle.

Säätiedote lyhyesti: Pilvetön taivas, hellettä. Thank You Lord!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti