perjantai 10. heinäkuuta 2015

Voe täötinen tätä tietoyhteiskuntaa

Tänä aamuna uhmaikäinen iPadi ei enää suostunut käynnistymään. Olen sitä käyttänyt lähinnä Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien lukemiseen. Kartturikin istuksii padi sylissä tuossa tv-tuolissa ja tutkii maailman tilaa. Kahden pierun taloudessa on lisäksi Sonyn Vaion läppäri, MacBook Air ja pari äly(?)puhelinta. Isselle MacBook on mieluisin, melkein -mutta vain melkein täydellinen tietokone.

Koska padi ei startannut millään keinolla, päättelin, että se on Steve Jobs-vainajankin laskelman mukaan saapunut elinkaareensa päähän, joka on kolme vuotta. Siispä matkustin Giganttiin hankkimaan uutta tablettia -lehtiä lukeakseni. Maailma on nimittäin kehittynyt siihen malliin, että eri asioihin tarvitaan erilaisia laitteita; kirjoittamiseen läppäri, lehtien ja kirjojen lukemiseen tabletti ja  lyhyellekin matkalle mukaan älypuhelin. Ja muutakin; Katsokaapa vaan Netflixistä Breaking Bad (65 jaksoa), House of Cards, Better call Saul Mikäpä on rellukan sohvalla makoillessa ja katsella kunnon sarjoja!

Kohtuullisen neuvottelutuokion jälkeen Teuvo Gigantista onnistui kauppaamaan minulle uuden Samsung Galaxy A-tabletin, 337 euroa, olkaa hyvä. Palasin kotiin todetakseni, että senioripadi onkin kokenut reinkarnaation! Nyt meillä on tässä olohuoneen pöydällä seuraava kalusto:
- MacBook Air
- iPad
- Samsung Galaxy A-tabletti
....ja tuossa takahuoneessa se Sonyn Vaio- läppär!
Onpa tietotekniikkaa kahden joutilaan kourissa! Passaa sitä somessa ja homessa heilua nyt, mutta mitä ihmettä me kaikilla näillä romuilla tehdään?

Perheemme enismmäinen tietokone, Hyundai 386 oli tavallisen hyvä palvelija 1990 -luvun alussa. Maksoi Jylhän Jyrkin kaupassa 13 000 markkaa. Kuukauden palkka. Paksu näyttö sopi Lundian hyllyyn, keskusyksikkö pöydän alle ja matriisikirjoitin näytön viereen. Silläpä passasi gradu kirjoitella, lasten pelata ja matriisikirjoittimella tulostaa ketjulomakkeelle -internetistä ei tietoakaan. Windovsin 3.1. piti ajan ajoin delata ja asentaa uudelleen. Sitten se taas muutaman vikon toimi 52Mbn kovalevyllä. Olimme mielestämme tekniikan eturivissä, tilapäisesti...

Vuosien varrella on pitänyt ostaa monenlaista laitetta, nelikasikuutosta, pentimumia, pentiumplussaa ja niin edelleen. Aina tulee parempaa ja parempaa rahanreikää. Ja puhelimia. Nokiaa ostettiin joka vuosi 6110, 6150, banaania, suklaapatukkaa, simpukkaa...ja mitä kaikkia malleja niitä olikaan. Nyt alalaatikot täynnä kännyköitä, joutilaita, käyttökelvottomia, joukossa joku varmaan toimivakin. Ja jokainen "tietokone" on mennyt hautaan muutaman vuoden käytön jälkeen. Kukapa nuita jaksaa muistaa.

Tänään ostin siis sen Samsungin pillerin. Minulla on pysyvä tilaus Ilta-Sanomien näköislehteen, 9,90 eur per kuukausi. Samsungilla ei päässytkään siihen käsiksi, salasana ei kelvannut, eikä varmaan käyttäjätunnuskaan. Soitin asianomaiseen palveluun ja sain kuunnella musiikkia 45 minuuttia. Emme päässeet Sinan kanssa yhteisymmärykseen muusta kuin siitä, että olen soittanut väärään  numeroon -johonkin Sanoma Oy:n urheilulehtden "palvelunu". Väliäkö hällä, että sama numero ilmoitetaan IS:n verkkopalveluun. Apua ei tullut sieltäpäin.

OLEN PAHOILLANI, ETTÄ OLEN MAKSANUT ILTA-SANOMIEN NÄKÖISLEHDESTÄ, MUTTA EN SAA SITÄ LUKEA. Mikäli minä tästä asiasta lopulta jotain ymmärrsin, taitaa olla niin, että iPadin lehtitilaus on ihan eri asia kun Androdin tilaus...vaikka maksu on maksettu niin nämähän ei synkkää keskenään! Maksun perijänä ei ilmeisesti olekaan Sanoma Oy vaan Apple, Android taikka joku muu, laitteesta riippuen. Voipi olla, että joudun vielä perumaan iPadin tilauksen ja perustamaan uuden tilauksen Samsungin tablettiin. Vai luenko iPadista iltalehden ja Samsungista kainarin ja hesarin? Ainakin hesari toimi ihan moitteetta uudessakin tabletissa Sittenhän se vasta hupaisaksi menee! Toivottavasti olen väärässä, mutta pikkasen tuntuu, että en...

Mutta nyt meille tulee valokaapeli! Kaivurit jyryää tien varressa ja kaivaa kaapelille ojaa. Eilen ilmestyi teknikko ovelle ja kertoi, että Martti laittaa sitten kiinteistökaapelin itse paikalleen. Tänään porattiin Tanelin kanssa reikä olkkarin seinään, pujoteltiin kaapeli talon ulkoseinään ja pääteltiin se nurkalle odottamaan valokuitua.

Valokuidusta se vasta riemu repijää, kaikki toimii, elokuvat näkyy nykimättä, televisio-ohjelmisto muuttuu kokonaan (lisää kokki- ja laihdutuskisoja, treffejä ja tosi-tvtä). Ja ilman viivettä kaikki tyynni...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti