perjantai 30. tammikuuta 2015

Alaskirjauksia

Talvivaaran omistaja yrityskäynnillä v. 2010
Innostuin muun kansan mukana aikanaan ostamaan Talvivaaran osakkeita. Talvivaaran kaivoksen piti olla se kauan kaivattu uusi sampo, joka jauhaisi rajattomasti rahaa Kainuunkin perukoille, loisi työtä ja hyvinvointia koko Pohjois-Suomeen.

Karismaattinen yrittäjä Pekka Perä totesi: "Bioliutous on yksinkertaisen miehen yksinkertaista hommaa. Niinkuin kompostia kääntelisi."  Tuollaisesta miehestä ja puheesta kansa piti! Lopultakin reipasotteinen ja varma patruuna, joka näyttää meille pimeydessä vaeltaville missä ne oikeat aarteet ovat, maan uumenissa, Kainuun kalioperässä. Pukeutuu ja kiroilee kuin kansanmies, tupakka roihuaa suupielessä.  "Ja nikkelin hintahan  nousee, niin kauan kun kaikilla maailman perheilä ei ole jääkaappia taikka autoa, nikkeliä tarvitaan rajattomasti ja sitähän Talvivaarasta löytyy". 25 vuoden kuluttua Talvivaarassa on 350 metriä syvä kuoppa ja osakkailla lompsat rahasta tiineinä!

Metsät hakattiin pois, pintamullat kaavittiin. Infraa rakennettiin, tehtiin rautatie, asema, teollisuuslaitokset ja lietealtaat. Urakoitsijoille riitti työtä. Osakeanti Lontoossa tuotti mittaamattoman kasan rahaa. Kaikki näytti hyvältä aina syksyyn 2012. Silloin alkoi vesi tulvimaan ja kipsialtaan mukana liukeni myös osakkeen arvo. Lopulta tuli eteen tosiasia; Homma ei toimi, ei toimi bioliutos, ei vesien säilyttäminen eikä edes niiden puhdistaminenkaan.

Pekka Perä totesi vielä viime syksynä: "Tämä on rahantekokone." Toisin kävi, toivottomaksi osoittautuva saattohoito oli jo  alkanut. Talvivaarassa on pahimman arvion mukaan 11 000 000 000 litraa, eli 11 miljoonaa kuutiometriä vettä, joka pitäisi puhdistaa ja purkaa jonnekin. Lisää vettä näyttää lumen muodossa tulevan koko ajan.

Valtion omistajayhtiö Solidium ilmoitti eilen alaskirjaavansa Talvivaaran osakkeet. Sehän tarkoittaa, että Solidium merkkaa kirjapitoonsa Talvivaaran osakkeiden arvoksi nolla euroa. Tänään luin, että Pekka Perä on kesän aikaan muuttanut Luxemburgiin, tehnyt avioehdon ja hakenut sen päälle vielä avioeronkin. Samaan aikaan julkaistiin uutinen, että Talvivaaran entisiä johtajia syytetään käräjillä tahallisista laiminlyönneistä ja ympäristön pilaamisesta. Heitä voivat aikanaan uhata sakot, jopa vankeus ja mittavat vahingonkorvaukset.

Pöljässä päässäni päättelen, että: a) Solidium on luopunut toivosta Talvivaaran suhteen ja b) Pekka Perä tekee omaisuusjärjestelyjä varautuakseen tuleviin korvauksiin -eli niiden maksamatta jättämiseen.

Johtopäätös: On alaskirjauksen aika. Pistän kirjanpidossani Talvivaaran osakkeitteni arvoksi tasan nolla euroa. Sille teolle nauraa kyllä kylän siatkin, mutta mitä isot edellä sitä pienet perässä :)

Tarinan opetuksia: Hyväuskoisia hölmöjä on maailma pullollaan. Se ei pelaa, joka pelkää. Varmakin sijoitusvinkki voi olla pelkkää höttöä -ja se juuri voikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti