sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Monttu auki

Monttu auki saa ihminen ihmetellä näitä Amerikan ihmeellisyyksiä. Ensimmäinen on suihkun hana. Se on joka paikassa erilainen; pitäisi olla lvi-inssi, että niistä selvän saisi. Kun koetetaan ympätä yhteen hanaan sekä veden lämpötilan säätö, että hanan avaaminen/ sulkeminen niin eihän se voi onnistua. Se on yhtä mahdoton kuin lusikka-haarukka-yhdistelmä, että miten voi olla lusikka ja haarukka samassa varressa. Olisi täällä Orakselle markkinaata!

Toinen on, että kansakunta, joka meni kuuhun, ei ole omaksunut pussilakanaa omakseen. Yökaudet saa kieriä päiväpeiton ja sen aluslakanan kanssa ympyrää. Aamusella sitten herää hirttäytyneeenä köydeksi punoutuneeseen lakanaan ja muu peitto on navikaattorin hallussa. Ole siinä sitten lakanasi kanssa!

Mutta liikenne toimii, ei ole sellaisia teitä ja sujuvuutta Suomessa konsa on tässä maassa. Joka paikassa on kaksi kaistaa samaan suuntaan ja josei ole, niin sitten on ohituskaistoja myötäänsä. Täällä oppii äkiä miten hankalaksi viherijöiväkukkahattupoliitikko on onnistunut autoliikenteen kotimaassa ahistamaan. Niinpä matka sujuu ja 280 mailia on ohi tuossa tuokiossa. Olipa muuten aavikoita, parikymmentä mailia suoraa ja sama mutkan jälkeen uusiksi. Sää oli aurinkoinen, mutta erittäin kova ja kylmä tuuli pilasi parhaan terän kesäsäästä, eli oli kylmä...

Saavuimme Grand Canyonille. Jokainen, joka ensimmäisen kerran pääseee tämän kuopan reunalle menee ihan hiljaiseksi. 450 km pitkä ja 16-35 km leveä, 1,6 km syvä kanjoni vetää leuan napaan. Kävelemme South Rimillä, eli eteläpuolella kanjonia. Toiselle puolelle on vain vaivaiset parikymmentä kilometriä, mutta sehän vaatisi päivän ajon sinne, jossa olin v. 2006 ajaessamme Route 66n harrikoilla. Tänäänkin muuten ajoimme muutamia kymmeniä maileja The King of The Roadia.

Koska aika on täällä Arizonassa tunnin enemmän kuin Nevadassa jouduimme jo etsimään yöpaikan ihan läheltä kanjonia. 125 dollarilla tarjosi Red Feather Lodge majapaikan matkalaisille kaupungissa Tusayan. Autossa on lupalappu ajaa kanjonille seuraavat seitsemän päivää.

Pistin pyykit motellin koneeseen, 17 minuutin perästä näyttää olevan kuiva pyykki valmis. Edessä kuusi päivää ("Six days on the road and I'm gonna make it home tonight..t") ajaa amerikkaa, kaikki merkittävät nähtävyydet nähty. Onko ehotuksia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti